keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Matka-arkun muutos

Sain tämän tehtävän ikään kuin vahingossa, koska paikka johon arkku oli alun perin viety kunnostettavaksi tarkoituksenaan vain metalli helojen ruosteen poisto ja kiillotus oli jostain käsittämättömästä syystä käsitellyt koko hela arkun nahkahihnoineen kaikkineen vihreällä maalilla. Josta asiakas oli ymmärrettävästi tuohtunut ja kysyi minulta oliko sen pelastamiseksi enään mitään tehtävissä. Lupasin yrittää, vaikka pian kyllä huomasin että töitä tulisi riittämään sen edes jonkinlaiseen kuosiin saattamiseksi.






Joten eikun pohtimaan missä järjestyksessä työ kannattaa tehdä ja mitä aineita sen suorittamiseen tarvittaisiin. Tovin mietittyäni ja arkkua tutkittuani tulin siihen tulokseen, että maalinpoistoaine olisi ehkä paras keino saada metalli helat ja vanteet esiin. Tosin sitä ei voisi käyttää arkun sivu- ja päätyosiin koska ne oli tapetoitu ja pelkäsin sen irroittavan tapetin ja syövyttävän nahkalistat ja vetimet. Koska arkusta ei myöskään voinut irroittaa heloja purkamatta koko arkkua päädyin hiomaan nahka-osat ja helat, puiset listat sekä vanteet puhtaiksi. Muilta osin tyydyin maalipinnan karhennukseen pohjatöiden osalta.
Hionta oli haastavaa johtuen tapentoinneista jotka olivat jo osittain puhki enkä halunnut lisätä työn määrää suuremmaksi kuin se jo oli. Sain kuin sainkin viimein arkun siihen kuosiin että pääsin työstämään pintaa.





Suojattuani paljaaksi hiotut metalliset ja puiset sekä puhdistetut nahka-osat teippaamalla, aloin valmistaa pohjamaalia. Pellavaöljy-serotiini-pigmentti seoksen ohenteena käytin tärpätin siasta tinneriä koska se nopeuttaa maalin kuivumista ja karhentamani pinta oli käsitelty katalyyttimaalilla.
Ilman pieniä ongelmia tämäkään ei meinannut sujua sillä asuin paikkakunnallani ei yllättäen ollutkaan liikettä josta oisin saanut haluamaani keltaokra pigmenttiä, joten kompromissina tein maalin kultaokra, vihreäumbra ja titaaninvalkoisen sekoituksella, jonka sivelin pohjamaaliksi arkun pintaan.
Muutaman vuorokauden kuluttua olinkin sitten valmis tekemään suonistuksen jonka suoritin "piiskaamalla" pintaan seoksen missä käytin side-aineena olutta lisäämällä siihen ruskeaa umbraa sekä hieman nokimustaa.





Tämän jälkeen suoritin lakkauksen saadakseni suonistuksen kiinnitettyä pintaan. Sitten vain petsaus puisille listoille ja viimeinen kiillotushionta ja maalin poisto heloista ja nahkaosista, välihionta lakkapinnalle sekä "ylilakkaus" ja matka arkku oli valmis luovutettavaksi.
Aikaa ja työtunteja kului, mutta täytyy sanoa että loppu tulos yllätti myös itseni ja ainahan se palkitsee kun asiakas kiittää ja on tyytyväinen tulokseen.


Kukkahelat tulivat näkyviin






 Päädyn nahkaiset kantohihnat jätettiin suojaamatta 


 Luovutus valmiina
 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti